Організація харчування дітей в дошкільному закладі відповідає Закону України « Про дошкільну освіту» (ст. 35), положенню «Про дошкільний заклад», Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, постанові Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування навчальних та оздоровчих закладах», наказу МОЗ та МОН України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі», спільного наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006р. № 298/227 "Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах", листу МОН України від 21.06.2007 №1/9-394 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Харчоблок дошкільного навчального закладу знаходиться в окремому приміщенні, включає — підготовчий цех та цех готової продукції. Окреме приміщення - комора для зберігання продуктів є підвал для овочів та фруктів. Харчоблок забезпечений достатньою кількістю холодної і гарячої проточної води. Технологічне обладнання харчоблоку:

- електроплита, електричний котел для кип’ятіння води, електросковорода, електропривід, жарочна шафа, столи для обробки продуктів харчування, шафи, стелажі. Виробничі столи покриті нержавіючою сталлю (без швів на робочій поверхні), промарковані для сирої і готової продукції;

- холодильники побутові, термометри для контролю температурного режиму під час зберігання продуктів харчування;

- посуд різного розміру та призначення (каструлі, сковороди, відра, ополоники розливні, виделки, ложки, мірний посуд тощо), виготовлений з нержавіючої сталі. Емальований посуд використовується лише для зберігання продуктів. Весь посуд промаркований і використовується за призначенням;

- засоби вимірювання (терези гастрономічні)

- інвентар, набір дощок, виготовлених з твердих порід дерева, з гладкою поверхнею, та ножів, що марковані відповідно до призначення.

Санітарний стан харчоблока відповідає вимогам санітарних норм. Приміщення щодня прибирається (витирається пил, миється підлога, стіни) миючими засобами. Один раз на місяць проводиться генеральне прибирання (опалювальних приладів, підвікоників, стін тощо) із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів. Біля раковин для миття рук працівників харчоблоку знаходиться мило, паперові рулонні рушники.

Працівники харчоблоку один раз на рік проходять санмінімум в СЕС. Медсестра проводить санінструктажі один раз на квартал, серед яких: інструкції по термінам реалізації, термінам варіння, обробки, по техніці безпеки тощо. Кухарі виконують всі вимоги і дотримуються нормативних документів.

Постачання продуктів харчування і продовольчої сировини здійснюється централізовано спеціальними автотранспортом з маркуванням "Продукти". Продукти харчування зберігаються в спеціально відведених коморах, складах, а також холодильниках для сирої та молочної продукції, які промарковані. Терміни реалізації продуктів контролюються комірником та старшою медичною сестрою.

У закладі організовано триразовий режим харчування. З метою раціонального харчування в дітей в дошкільному закладі складається примірне двотижневе меню. З урахуванням орієнтовного меню щодня на кожен наступний день відповідно до наявності продуктів харчування, картотеки страв складається меню-розклад. Картотека страв нараховує приготування більше 100 блюд. Меню-розклад складається окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до затверджених норм харчування. Під час оздоровчого періоду вводиться додатковий другий сніданок у вигляді соків, фруктів.

Таким чином, досягається збалансованість складу страв, підвищення біологічної цінності, забезпечуються норми закладки та раціональність їх використання. Дотримання технології страв постійно контролюється з боку адміністрації та технолога дитячого дошкільного об'єднання, зауважень не виявлено.

В дошкільному закладі працівники харчоблоку дотримуються фізіологічних норм добового об’єму харчів, які суворо відповідають вікові дітей, рівню їхнього фізичного розвитку, стану здоров’я. Добова проба є показником якості роботи кухаря. Проби відбираються в об'ємі порції для дітей раннього віку і зберігаються у холодильниках при +4, +80С. Ці проби зберігаються протягом доби до аналогічного прийому їжі наступного дня. Поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку знаходиться графік видачі їжі для кожної вікової групи та денне меню із зазначенням виходу кожної страви. Для правильного порціонування страв та дотримання норм харчування виставляється контрольна страва.

В дошкільному закладі забезпечується раціональне збалансоване харчування. Порівняльний аналіз виконання норм харчування за 2007-2011 р. р. показав позитивну тенденцію збільшення вживання дітьми ДНЗ м’яса, молока, риби, сиру тощо.

Старша медична сестра при складанні меню-розкладки дотримується норм закладки продуктів на одну дитину та технологічних карт використаних блюд. Кожну декаду місяця та на кінець місяця підраховує норми харчування на одну дитину, аналізує та корегує дані обліку. Також медсестрою здійснюється аналіз з використаних продуктів для того, щоб виявити чи повноцінно та в достатній кількості харчуються діти.

Культура харчування дітей постійно тримається на контролі всіх ланок контролю: завідувача, вихователя-методиста, старшої медсестри. Медична сестра постійно контролює, щоб у кожній групі було достатня кількість посуду для першого, другого та третього страв, промарковані та знаходились в належному стані. Разом з методистом контролює, щоб у кожній дошкільній групі (починаючи з середньої) були чергові під час прийому їжі. Адміністрацією контролюється, щоб у чергових та у помічників вихователя був відповідний одяг.

Вся документація з організації харчування ведеться відповідно до вимог чинного законодавства: журнали пронумеровані, прошнуровані, завірені підписом керівника і печаткою.

Книга складського обліку продуктів харчування оформляються за формою та ведеться завгоспом, що несе повну матеріальну відповідальність за приймання, зберігання та видачу продуктів харчування і тари. У ній також фіксується наявність сертифікатів до продукції.

У медичної сестри знаходиться журнал обліку і аналізу виконання норм харчування, де відображаються поденно, подекадно, помісячно виконання норм харчування. Також старшою медсестрою ведеться журнал бракеражу сирої продукції, журнал бракеражу готової продукції, в яких кожного дня фіксується запис доставки і термін реалізації продуктів, дата їх видачі, фактичний вихід страви та дозвіл на їх видачу.

Журнал дієтичного харчування оформлюється на термін, коли дитина знаходиться на дієтичному харчуванні з відповідним діагнозом. . Але на сьогодні в дошкільному закладі такий контингент дітей відсутній.

Розроблена картотека страв, де вказані дані: норми закладки сирої продукції на кожну страву, вихід готової продукції, кількість білків, жирів, вуглеводів та калорійність страви.

Старша медична сестра із завгоспом та кухарями складає перспективне меню, виконання яке контролює та затверджує підписом і печаткою завідувач ДНЗ №5.

При складанні враховується:

- графік, частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини;

- забезпечення сезонними продуктами (свіжими чи квашеними) овочами, фруктами (сухофруктами), джемом тощо;

- виконанням норм харчування.

На основі перспективного меню кожного дня складається меню-розгортка, в якому вказуються норми приготування їжі та фактичний їх вихід.

Зауважень з боку СЕС щодо ведення ділової документації не виявлено.

Завідуюча ДНЗ, старша медична сестра, завгосп здійснюють контроль за прийомом продуктів харчування: яким автотранспортом доставляються, наявність спецодягу, медогляд, в якому вигляді продукти, наявність для них необхідних документів, стан тари згідно найменування продуктів, правильність їх фасування. Контролюється неушкодженість тари, чітке зазначення даних про виробника та дату виготовлення.

Постійно контролюється почергова централізована доставка продуктів. На всі продукти в наявності свідоцтво про якість та ветеринарний огляд.

У дошкільному закладі чітко простежується чергування педагогів за закладкою продуктів харчування за визначеним графіком, затвердженим відповідним наказом завідувача по ДНЗ. Кожного дня вихователі груп по черзі контролюють закладку продуктів до казана про що робиться відповідний запис у «Журналі чергування на харчоблоці»

С-вітамінізація проводиться в ДНЗ постійно протягом року . У зимовий період під час загострення епідеміологічного стану батькам вихованців старша медична сестра рекомендує використовувати вітаміни, цитрусові, збагачені вітаміном С (лимон), зубчики часнику та цибулю для підтримання фізіологічного стану дітей.

Санепідстанція постійно тримає на контролі якість харчування в дошкільному закладі. Результати лабораторного контролю за якістю харчування (довідки СЕС) зберігаються у медсестри. Пропозиції та зауваження результатів лабораторних досліджень доводяться до працівників харчоблоку. Систематично ведеться контроль якості виконання зауважень з боку СЕС, висновки останнього лабораторного контролю засвідчили про покращення стану даного питання.

Загальне керівництво організацією харчування здійснює керівник дошкільним навчальним закладом. На допомогу керівнику, контроль за організацією харчування здійснюється з боку старшої медичної сестри.

Для поточного контролю за виконанням норм харчування кожною дитиною медичною сестрою ведеться журнал виконання натуральних норм. На підставі даних цього журналу проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. З даними кожних трьох місяців складається показник кварталу, а за даними кварталів – показник року. Про аналіз цих показників та шляхи покращення роботи по організації харчування, керівником закладу видається наказ.

Медична сестра контролює харчування дітей ДНЗ № 5, веде відповідну документацію, аналізує технологію приготування страв, санітарний стан харчоблоку, проводить заняття з основ дитячого харчування, санітарно-просвітницьку роботу з працівниками харчоблоку, ведеться робота з колективом та батьками з питань раціонального і безпечного харчування.

Системність, плановість, об’єктивність та всебічність контролю за організацією харчування забезпечує його якість і ефективність.

Питання організації харчування заслуховуються на загальних зборах колективу, виробничих нарадах ДНЗ («Організація харчування в ДНЗ»), піклувальній раді («Стан та організація харчування дітей в ДНЗ»), а також систематично висвітлюються питання раціонального харчування дітей в батьківських вітальнях у кожній віковій групі.

Кiлькiсть переглядiв: 2497

Коментарi